woensdag 28 april 2010

Ding 12: Twitter

Ja dan nu het Twitteren !!! Ik heb het hele infostuk doorgelezen en uitgeprobeerd. Op mijn blog heb ik nu wel een widget staan , waar leuk Twitterdakgoot boven staat, maar er zit nog geen mus te twitteren.......een leeg vak. Ik weet niet hoe ik daar berichten in moet krijgen en baal omdat ik er wel heel lang mee bezig ben. Mijn mening is toch dat het twitteren leuk is als je een iphone of dergelijke hebt. Niet mijn simpele Nokia. Ik vind het belangrijk dat je snel kunt reageren op de tweets. En dat is niet echt zo als je pas 's avonds de pc aan zet. Dat lijkt mij minder leuk, net of je achter de feiten aan loopt.Tweets moeten actueel zijn en je moet snel kunnen reageren. Als er een activiteit in de bieb is zou het leuk zijn als er over getwitterd wordt. Maar of dat al gebeurt ???                                                                                    

woensdag 21 april 2010

Ding 10 & 11 : Delicious en Wiki

Voor Delicious heb ik een account aangemaakt, maar ik ben er nog niet uit of ik deze ga gebruiken. Alle bookmarks zijn daar overzichtelijk en goed geordend, maar ik ben blij dat ik mijn bookmarks nu in iGoogle heb gezet. Om alles privé nu weer om te zetten naar Delicious??...nu even niet. De iGoogle bookmarks kan ik ook 'overal' bekijken, alleen niet delen.
Een werkaccount in Delicious zou mooi zijn. Daarin kunnen collega's in hun vakgebied bookmarks raadplegen en toevoegen.Vooral voor inlichtingenmedewerkers interessant.
En dan de Wiki! Wie kent Wikipedia niet?.... Maar Wiki's komen nu meer tot leven. De Wiki van Bibliotheek Deventer was verrassend om te bekijken. Ik vond hem duidelijk en overzichtelijk. Het is wel in het belang van iedereen dat je niet het overzicht kwijtraakt. Wie houdt zoiets actueel?
Op 23 dingen Wiki, in de Sandbox,mijn berichtje achtergelaten over mijn favoriete wintersportplaats Gargellen in Oostenrijk.
Zou een interne Wiki voor Media werken?? Hoe iedereen de materialen inwerkt; hoe we samen kunnen zoeken naar een eenheid van inwerken voor de hele KNW? Welke stickers kunnen weg?;wat moet anders?;wat moet toegevoegd worden?
Hoe maken we het werk zo duidelijk dat we elkaar kunnen vervangen?
Ik weet het antwoord hierop niet.

zondag 18 april 2010

Even tussendoor....2 fimpjes plaatsen!

Op een aantal blogs zag ik 'you tube' filmpjes en dat wilde ik in ieder geval kunnen plaatsen. En dat is nu gelukt. Twee filmpjes die ik al een tijdje heb bewaard. Eén omdat hij zo lief is en de andere omdat ik het bewonder dat de menselijke stemmen dit kunnen voortbrengen ,ook al is het dan een reclameboodschap.

dinsdag 13 april 2010

Ding 9: Als na een maaltijd........info even laten zakken!

Nadat ik veel geleerd heb over het bloggen , RSS en foto's delen moet ik zeggen dat ik nu even een zucht geslaakt heb en de boel even moet laten zakken. 


Het bloggen vind ik geweldig leuk om te doen, maar moet er eerlijk bij zeggen dat ik niet weet of ik na deze 23 dingen dit voort ga zetten. Ik denk dat ik mijn privé tijd anders wil invullen. En laten we wel zijn, je wil ook dat het gelezen wordt. Je doet dit niet alleen voor jezelf.
Wel vind ik het erg leuk om een bijdrage te leveren aan andere (bibliotheek?) blogs. Op de blog van Jan K. las ik over de biebblog van Vlissingen en heb deze met veel plezier bezocht en bekeken. Ook de blog van Bibliotheek Nieuwengein is leuk. Nog één toe dan .....de blog van de Bibliotheek Brugge . Ik merkte dat ik op de blog van Vlissingen het langste bleef hangen.....dus leuk om te lezen. Zoiets moet toch mogelijk zijn voor Kennemerwaard? Maar ik realiseer mij dat de belangrijkste factor het publiek  is . Als zij het niet lezen en/of reageren blijft het éénrichting verkeer.
Het hele RSS was bij mij wel bekend, maar werd door mij niet gebruikt. Nu vind ik het erg handig en zal het zeker blijven gebruiken om snel op de hoogte te blijven van de nieuwtjes op mijn favoriete sites.
Voor de klanten in de bibliotheek zou dit toch echt een uitkomst zijn om goed op de hoogte te blijven van de activiteiten etc. Maar ik vraag mij af hoeveel klanten er werkelijk het bekende tekentje begrijpen ??
Misschien zou het handig zijn om enige uitleg te geven hierover? Stappenplan over het gebruik?? En dat op een leuke manier op de website plaatsen.?
Bij het woord RSS werd in mijn omgeving al gauw gedacht aan rsi.;(  Maar ik heb ze snel uit de droom geholpen.  Ik zie het tekentje wel veel meer ,nu ik er zelf mee bezig ben, maar of het zo'n gemeengoed is?
En dan de foto's.................ja......Geweldig, wat een plezier beleef ik daaraan. Dat is voor mij een genot om te ontdekken en dat ga ik veel vaker gebruiken. Visualisering is, wat mij betreft, het belangrijkste aspect van de informatie voorziening. Zowel als attentiewaarde (je aandacht wordt gegrepen) als retentiewaarde ( dit geeft aan de mate waarin je een bepaald onderwerp onthoudt / reproduceert).
Voor de bibliotheek zie ik daar wel mogelijkheden. Posters, aankondigingen op papier maar ook op de website. Speelse verrassingen om klanten te verleiden dat materiaal mee te nemen. Lijkt mij geweldig!

zaterdag 3 april 2010

Ding 8: Online plaatjes bewerken.

Het is wat met het bewerken. Als ik er eenmaal aan begin weet ik haast niet van stoppen.
Ik heb ruim rondgekeken, maar uiteindelijk vind ik de Flickr toýs het lekkerste werken.
Snippy heb ik wel onder op mijn werkbalk staan, maar ik weet nog niet wat ik er mee moet. Heeft iemand hem gebruikt?
Het resultaat van al mijn ontdekkingen vind je hiernaast. Ik heb er veel plezier aan beleefd. De mensen die Media af en toe binnenlopen, weten dat deze koe op mijn bureaublad staat. Ik word altijd vrolijk als ik haar weer zie. Nu heb ik haar wat opgepimpt.
Snel het bericht op m'n blog zetten, want er is van beneden al menig keer gevraagd of ik het niet welletjes vind?

donderdag 1 april 2010

Mooi Parijs!

Hè, hè ...het is mij gelukt om een slideshow te maken. Het zijn foto's die we in Parijs in 2009 genomen hebben.
Fantastische stad, en wij hadden geweldig weer.
Eerst heb ik foto's geselecteerd en in picasa een webalbum van gemaakt.Dan nog via gadget toevoegen (diavoorstelling>optie:album>gebruikersnaam ingevuld ) en ..voilá
Veel kijkplezier!

Ding 6 & 7 Flickr

Een plaatje binnen m'n tekst plaatsen ging eigenlijk vrij rap. Ik heb eerst de uitleg van Blogger gevolgd en dan is een plaatje plaatsen erg eenvoudig. Nu heb ik mij aangemeld bij Flickr en ook een Yahoo-account aangemaakt.( alle gegevens daaromtrent toch maar in een schriftje opgeslagen, lekker ouderwets ;) ). Ik kreeg het vrij snel voor elkaar om wat foto's in  Flickr te zetten. Maar een dag later wilde ik er wat bij zetten en ....ja hoor!! het geheugen liet mij in de steek. Niet die van de pc , maar die van mijzelf.
Toch maar weer geprobeerd en nu wat beter opgeslagen in het grijze gedeelte (en een deel in het schriftje) Uiteindelijk de upload gevonden; organize en create; en your fotostream. De engelse teksten begin ik nu ook wat beter te begrijpen. Dat is geen dagelijkse kost, maar er zijn wat vastgeroeste vakjes in het geheugen open gezet en het leest weer makkelijker. Ik heb Findr bekeken en een erge leuke stoeipartij met de foto's gehad. Via onderwerp (tag) keramiek raakte ik snel afgedwaald. Card Maker uitgeprobeerd en ook dat is leuk om mee te spelen.


















Toen ook nog de Mosaic maker uitgeprobeerd en zie hierboven het resultaat.
De dia voorstelling die ik er eerst van wilde maken is nog niet gelukt, maar daar plaats ik dan wel ander foto's in. Dit zijn voorwerpen, die ik zelf gemaakt heb. Allen zijn gemaakt van klei (chamotte) , gekleurd met oxiden en als steengoed gebakken.
Zo dit is het voor nu........................... op naar ding 8

Ik kom er net achter dat als je op de foto klikt je een vergrote versie ziet, dit voor degenen die de bril niet bij de hand hebben ;)