maandag 31 mei 2010

Ding 18: Library Thing



Uiteraard eerst weer een account aangemaakt, dat begint te wennen!
Het duurde even voordat ik LT door had (ongeduld). Ik heb er ook lang rondgekeken. Uiteindelijk lukte het mij wel boeken toe te voegen. Het werkt goed en het is duidelijk.
Leuk dat er ook direct info van derden te zien is. Zoals beoordeling, populariteit, gesprekken. Bij sommige boeken kreeg ik een andere kaft te zien, maar dan kun je in het tabblad zoeken de omslag wijzigen.
De "knutselaar" in mij wilde zelf ook een kaft toevoegen (foto maken en bewerken met Picasa). Dat is mij met 'Het pottenbakkersboek van Bernard Leach' gelukt.
Dizzie vond ik nog leuker en daarin waren meer boeken te vinden 'met kaft'. Dizzie werkt ook lekker,maar ik kan er nu niet meer tijd insteken. Dit ga ik zeker later inhalen, na de 23 dingen.
Voor de bibliotheek zou het geweldig zijn als klanten elkaar kunnen raad geven. Nu geeft de catalogus wel enigszins advies met het zinnetje " Leners van deze titel leenden ook:", maar ik vraag mij af of daar enig advies uit wordt gehaald. En zou het niet mooi zijn als er bij de 'eerder geleende titels' de kaft van het boek te zien zou zijn? Men weet n.l vaak wel hoe het boek eruit ziet, waarvan de titel dan niet of gedeeltelijk onthouden is.

maandag 24 mei 2010

Verontrustend Ding. Hoe gaan we als bibliotheek hiermee om?

Ding 17: Web 2.0 naar keuze

Alle links binnen de 'leertekst' heb ik bekeken en ik moet zeggen je wordt er duizelig van.
Zoveel mogelijkheden en zoveel te kiezen.
Ik heb rondgekeken bij Seomoz en daar via de Award Categories wat Food-filmpjes bekeken. Dat moet je niet doen vlak voor het eten!!
iFoods.tv (3e plaats binnen de categorie food) gaf leuke en duidelijke filmpjes.
Binnen  Seomoz waren er ook sites, waarvoor mijn pc mij waarschuwde. Deze heb ik dus maar niet bekeken.
Bij de boekensite Biblio.com rondgesnuffeld tussen de boeken en uiteindelijk ook een boekwinkel in Alkmaar gevonden ,Boek & Glas, die hierbij aangesloten is. Deze boekhandel is gespecialiseerd in medicijnenboeken.
Er zijn div web 2.0 sites waar ik gebruik van maak. En sinds 23 dingen is dat in aantal toe genomen.
Via Frankwatching kwam ik in aanraking met 'Social commerce' en daarin de voor mij bekende sites Vergelijk.nl en Kieskeurig.nl. Bij de 'social commerce' vond ik ook Buddybazaar, een 'social shopping network'. (voor aanmelding weer een account maken)
Het is een gratis 'social selling service', waar je "veilig en vertrouwd" spullen kunt verhandelen. Je kunt hem b.v. op je Facebook plaatsen. Je eigen online 'Garage Sale'

zaterdag 15 mei 2010

Geweldig Ding: Take a seat.

Al een hele tijd geleden ben ik tegen dit fimpje aangelopen. Was het eigenlijk vergeten!
Biebfrog hielp mij herinneren en na veel zoeken heb ik het terug kunnen vinden.
Is het geen geweldig idee voor in de bibliotheek?? Wat anders dan een "olifantenpoot".
(Bron: A concept visualisation of this graduation project at the Design Academy Eindhoven. An interactive seat which follows the user at the library.Jelte van Geest)

maandag 10 mei 2010

Ding 16: You tube

Dit ding is bij mij al enige tijd aangenaam tijdverdrijf. Ik heb al menig cabaretstuk bekeken. En vaak ook een actualiteitfragment teruggezien.
Natuurlijk is er veel onzin te zien, van mensen die menen ons daar een plezier mee te doen. Maar er zit een 'knop' op.......je hoeft niet te kijken.
Een aantal dingen geleden heb ik al wat You tube filmpjes op mijn blog gezet (één is er afgehaald door mij)
Nu heb ik een filmpje erop gezet dat door Biebfrog en mij is gemaakt als eindopdracht van de cursus "Nieuwe Media". Ik heb dit filmpje niet op You tube geplaatst, maar via Slideshare de code ingesloten. Slideshare heb ik dus als tussenstation gebruikt.
(wel weer een account aangemaakt)
Met dit soort filmpjes op je website kun je het publiek allerlei activiteiten van de bibliotheek laten zien.Niet alleen op je website, maar ook op schermen binnen de bibliotheek, zodat het oog ernaar getrokken wordt als men door de bibliotheek loopt.
In Heerhugowaard hebben we in de grote hal ,die we delen met het
gemeentehuis,een prachtig groot scherm. Deze zou zich prima kunnen lenen voor promotie- en activiteitenfilmpjes.

Een speurtocht naar China

Check out this SlideShare Presentation:

woensdag 5 mei 2010

Tussentijds Ding: Powerpoint van Koninginnedag 2010

Hoera!! Even geen huiswerk.
Het nieuwe Ding komt de 18e mei, dus tijd voor 'eigen' knutselwerk.
Dat is een  powerpoint geworden, die ik gemaakt heb n.a.v. de vrijmarkt op
Koninginnedag in St.Pancras.
Met dank aan : Marja Cornet, Astrid Cluwen en Arjen, Anneke Brunsting, Ton Oosterling.

Veel plezier met kijken!

zondag 2 mei 2010

Ding 15: Podcast

Pod  = Personal On Demand

Geweldig als je een liefhebber bent vaste radioprogramma's.
Fijn dat je dan niets meer hoeft te missen. Zelf ben ik niet zo'n radioluisteraar. Vroeger wel van hoorspelen, maar zijn die er eigenlijk nog? Toch heb ik wel het cabaretprogramma
van Jan Kok gevonden, ik meen op Radio1, van de Wereldomroep.
Deze vond ik leuk genoeg om de podcast RSS feed op mijn iGoogle te plaatsen. Ben dus benieuwd of ik er meer naar ga luisteren.Voor sites van bibliotheken lijkt het mij wel bruikbaar, b.v. bij het verslaan van een lezing of het voorlezen van kinderen. Maar ook hierbij weer de vraag: Is de klant er wel mee bezig?

Ding 14:Instant Messaging


Onze zoon is eind jaren '90 in Twente begonnen met z'n studie. Door hem kwam ik in aanraking met ISQ. Ik genoot als ik mijn pc heel hard "koekkoek" hoorde roepen. Dan was Jeroen ook achter z'n pc en wilde even bijpraten. Dat is gelijk het bezwaar tegen chatten over de pc. Je moet wel beiden aanwezig zijn achter de pc. Nu zijn er wel andere wegen om elkaar snel wat te vertellen. Zoals het Pingen ( samensmelting van sms en messenger op je mobiele telefoon, waarin je naast tekst ook foto's, locaties en video's kunt delen)
MSN heb ik weinig gebruikt. En ook alleen weer om contact met zoonlief te hebben, die toen hij op wereldreis was, af en toe in 'beeld' kwam. Verder ben ik niet zo'n chatter.

Ding 13: Google docs.

Ik was al enthousiast over een eventuele interne Wiki voor Media. Daarop antwoordde classy poof dat ik nog even moest wachten op ding 13! En ja hoor......dit is nog veel handiger. Om ons werk op Media te harmoniseren moeten er veel gegevens van iedere inwerkmethode verzameld worden. Hoe makkelijk is het als wij gezamelijk aan één document kunnen werken en aanvullen? Nu dus de rest van Media 'opvoeden'?
Zelf ga ik docs zeker gebruiken. Ik heb mijn folderbestand erop gezet. Nu niet meer met de usbstick aan de slag.De nachtmerrie dat de usbstick niet meer open wil is nu voorbij.
Ik heb verder nog wat info opgezocht over docs via 'boeken' in mijn iGoogle pagina.
Je krijgt dan gelijk een overzicht met de boeken over dit onderwerp. Dat lag voor de hand. Maar nieuw voor mij is het feit dat je het boek kunt openen en de inhoud kunt lezen.