maandag 28 juni 2010

Leuke afsluiting van de 23-dingen.

Nu ik niet meer zo veel achter de pc hoeft te zitten voor de 23-dingen, merk ik dat ik afkickverschijnselen begin te vertonen.Dat voelt lastig aan.
Ook is het besef hier in huis doorgedrongen, dat ik wel erg graag een nieuwe pc wil hebben. Maar ja......€ € € ???
En dan de iPad, die ik bij onze afsluiting, in handen heb gehad. Om te smullen.
Hier dus een mooi plaatje om bij te kwijlen.

De hele laatste bijeenkomst was in een gezellige sfeer.
En de leuke t-shirts werden goed ontvangen. Iedereen had ook berenhard gewerkt om de 23-dingen af te ronden.

En nu val ik dus een beetje in een after 23-dingen gat. Daar moet in de vakantie dan maar aan gewerkt worden.
Boeken en tijdschriften mee, en als genoegdoening mijn Nintendo.
Het zal moeilijk worden maar met wat doorzetten kom ik genezen weer terug naar het werk.Voor iedereen die het leuk vindt om op de hoogte te blijven van de iPad  mogelijkheden e.d. hier de link, met dank aan Tanja.
Dus voor nu tot na de vakantie! 

zondag 20 juni 2010

Ding 24 : Google maps -- Mijn musea in Noord-HollandMijn musea in Noord-Holland. weergeven op een grotere kaartDit laatste ding heb ik toch maar opgepakt. En met veel plezier uitgezocht. Het zijn musea die ik in ieder geval één keer bezocht heb. En andere zeker meer als één keer.

Jammer dat het Scheringa museum er nu niet meer is. Ik heb er leuke tentoonstellingen gezien en genoot altijd van het museum.
Wat Google Earth betreft kan ik kort zijn. In één woord GEWELDIG. Toen mijn zoon, Jeroen, en zijn vriendin op wereldreis waren, heb ik menig keer gekeken waar ze op dat moment op de wereldbol zaten. Ook kreeg ik van hem de coördinaten door, zodat ik het helemaal juist had. Vervolgens kijken in de omgeving en ze eventueel wijzen op de bezienswaardigheden. Hoewel ze dat met een Lonely Planet boekje zelf vaak al uitgezocht hadden.


En tenslotte dan ook nog maar een blik op onze voortuin. Gelukkig kan de wereld nog niet bij ons binnen kijken!! Er blijft niet veel verborgen voor iedereen!!

Grotere kaart weergeven

dinsdag 15 juni 2010

Ding 23: Evaluatie

                                             
   

Het laatste ding !! Wat is het snel gegaan en wat heb ik het leuk gevonden. 
23 Dingen is een tijdvreter, maar ondanks dat, kan ik het iedereen aanbevelen.

Ik loop de dingen even door:
Flickr : Dit ga ik zeker gebruiken, want het knutselen en bewerken is echt mijn ding.
Bloggen : Wat is het leuk om een blog op te zetten en te onderhouden. Maar wat ga ik nu vertellen en aan wie? Toch wil ik er graag mee doorgaan. Ik ga de volgende ploeg '23 dingen' zeker volgen en meer tijd besteden aan reacties op hun werk. Daarvoor was nu weinig tijd over. 
RSS : Dit ding heeft er inderdaad voor gezorgd, dat ik makkelijker websites kan volgen.In het begin vond ik het niets, maar nu ben ik er erg blij mee.
Library Thing : Voor mij een ding om te gebruiken (leuke adviezen), maar niet om iets aan toe te voegen.
Social Bookmarking / Delicious : Meer voor het werk dan voor mijzelf.
Wiki's : Het gaat om kennis delen, zeker doen.
Twitter : Hoewel dit één van de populairste web 2.0 toepassing is, vind ik het voor mij(nog) niet interessant. Bij dit ding neem ik een afwachtende houding aan.
Kantoorapplicatie Google Doc's : Dit kunnen we gelijk gebruiken en hebben dat ook gedaan. En veel vaker gaan gebruiken. Dus moeten we deze kennis als een olievlek verspreiden!
Podcast / luistercast : Voor de klant leuke muziek / luisterfragmenten samenstellen in een bepaalde genre ?
You-tube : Beelden zeggen meer dan woorden. Laten zien wat we doen in de bibliotheek.
Activiteiten filmpjes , maar ook instuctiefilmpjes.
Sociale netwerken : Forum op het intranet voor intern en op de website voor de klant?

En dan nu naar Web 3.0, het semantische web?
Ik weet nog niet of ik dit wil, maar kan ik er aan ontkomen? Op You-tube vond ik een leuke uitleg over 1.0, 2.0 en 3.0.semantictechnology — 15 oktober 2009 — Future Internet - Supported by STI International: http://www.sti2.org

Terugkijkend heb ik veel geleerd, maar ik ben vooral meer open gaan staan voor  de vernieuwingen. We leven in een digitale wereld en de deur, die op een kier stond, is voor mij nu veel verder open gegaan.
Dank je wel voor het mogen volgen van deze cursus '23 dingen'.

zondag 13 juni 2010

Spelen ding : Even tussendoor.

Via Google Blognieuws kreeg ik het bericht dat je nu je blog kunt aanpassen met nieuwe ontwerpen. Daar moest ik even rondkijken.....nou ja! even???
En toen kon ik het niet laten.
Ik heb mijn blog aangepast. De vakken waarin je een powerpoint of filmpje plaatst zijn nu groter. Je roept wel weer erg veel werk over jezelf af, maar het is wel leuk.
Jammer is wel dat ik mijn 'titel'vak niet over de hele breedte kan krijgen.
Probeer het natuurlijk later wel, want er wacht nog een laatste ding op mij. Nu snel daar naar toe en aan de slag..................................

donderdag 10 juni 2010

Ding 22: Bibliotheek 2.0

In het schematische overzicht van David Lee King (het bepalen van onze 2.0 factor in de bibliotheek) staan we in de 2de cirkel. We moeten nu de volgende stap gaan zetten.
Gaan we een bibliotheek blog opzetten?, widgets plaatsen op de site?, Delicious gebruiken?? Toch chatten? Flickr op de website?
Ik weet niet hoe, maar het is zonde om de 23 dingen kennis niet te gebruiken. In de 4de cirkel staat 'staff allowed te play', 'pilot projects' en 'experimentation'. Maar daarvoor moeten we eerst door de 3de cirkel... En dat is geen onbelangrijke stap. In deze cirkel staat immers 'wants to change' en 'ready to experiment'. Daar valt of staat alles mee.

En dan het stuk geschreven door het Management Team van de bibliotheek Haarlem. Ik heb het met plezier gelezen. In deze bibliotheek van de toekomst (nabij?) lijkt het mij heerlijk werken.Wat een groei maak je mee als je zo kunt veranderen.
Zeer binnenkort moet dit toch kunnen : (citaat uit het stuk)
 "Marisa, de vriendin van Nick zit in de trein naar haar werk een boek te lezen. Zij houdt niet van e-books en leest liever van papier. Marisa zoekt op haar iPhone via de bibliotheekwidget een nonfictieboek op over Pompeii, waar ze naar toe zullen gaan op vakantie. Het boek is niet beschikbaar bij Bibliotheek Kennemerland, maar zal binnen 24 uur bezorgd worden vanuit de landelijke bibliotheekmagazijnen. Marisa moet voor de service weliswaar betalen, maar dankzij de pijlsnelle thuisbezorging heeft ze dat er graag voor over".

Als laatste heb ik de toekomstige digitale bibliotheek van de VOB bekeken.
Erg leuk en zo zou het van mij mogen worden. Eén kanttekening heb ik toch wel.
Ik denk dat Casper, van 11 jaar, nooit een bibliotheek 'boekenlijstjes' widget op zijn Hives zal zetten.
Dat is 'not done' op die leeftijd. Dit is zeker door ouderen bedacht? Het is tijd om de doelgroep in dit soort zaken te betrekken.
De toekomstige biebsite van Vera vind ik wel reëel.

vrijdag 4 juni 2010

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries.......

 Aquabrowser.....
woordenwolk.....
woordenspin.....

Ik ben geen bibliothecaris en heb dus ook nooit met een kaartenbak gewerkt. Ik kijk in feite als een klant naar de catalogi.
Met het 23 dingen account heb ik ingelogd bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en daar gezocht naar een boek over frivolité (een oude handwerktechniek). Ik heb daar een tag (kant) toegevoegd, maar het daarna niet meer terug kunnen vinden. Misschien heb ik toch niet begrepen wat ik er mee moet doen.
Bij het invullen van een zoekwoord verschijnt gelijk de woordenwolk. In dit geval waren er niet veel woorden rond het woord frivolité. Maar bij het zoekwoord 'tuin' word je overladen met woorden die je afleiden van je zoekstrategie. Zo stond er in de wolk van het woord 'tuin' ook Australië weergegeven en nieuwsgierig als ik ben heb ik dit dus aangeklikt. Bij de volgende wolk staat er 'André' tussen. Welke kant ga ik op??? Ik kom bij "André Rieu ,keizer van Australië" Zocht ik dat???
Dit geeft aan dat je door zo'n wolk aardig afgeleid kan worden. Het werkt verwarrend.
In het stuk " Is er nog toekomst voor de catalogus 2.0 "van Jan Klerk kon ik mij wel vinden in het volgende:
Als mensen willen vinden wat ze zoeken, moeten ze ook weten wat ze willen zoeken. Mensen zijn daarvoor sterk afhankelijk van aanbevelingen. Aanbevelingen, die op heel veel verschillende manieren georganiseerd kunnen worden. Dat kan de bibliothecaris verzorgen in de bibliotheek of op de website van de bibliotheek, maar dat kan ook volautomatisch worden gegenereerd op basis van je aankoop- of leengedrag. Zoals bijvoorbeeld bij Amazon.com en bij onze eigen Muziekweb gebeurt. Maar je kunt je ook laten inspireren door wat gewone mensen van een boek, cd of dvd vinden.

woensdag 2 juni 2010

Ding 20: Muziek online.

Voor dit 'ding' heb ik niet zo'n passie. Muziek vind ik leuk zodra de radio aan staat. Enige voorkeur heb ik niet. Klassiek, lichte jazz, pop, folk........van alles vind ik wel iets leuk. Groepen of titels onthoud ik slecht.
Ik hou erg van stilte.
 "De stilte is niet het niets, doch het alles" (Jan Greshoff, Nederlandse schrijver) maar ook "Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare" (Aldous Huxley, Engelse schrijver)
Muziek is mijn 'ding' voor in de auto en bij het sporten. Ik heb rondgekeken bij Last.fm via het 23 dingenaccount, maar er niet al te veel tijd in gestoken.
Voor Spotify kan ik wel warm lopen. Ik heb er wat oude muziek, Cat Stevens en Paul Simon, opgevraagd en er erg van genoten.Dus wie weet ga ik daar later nog mee aan de gang.
Voor de bibliotheek zou het mooi zijn als klanten hun eigen muziekvoorkeur kunnen bijhouden en delen met andere klanten. Enthousiaste luisteraars maken andere luisteraars eveneens enthousiast.
Last.fm en Spotify zijn voor muziekliefhebbers geweldig, maar komen deze luisteraars nog in de bibliotheek om muziek te lenen???

dinsdag 1 juni 2010

Ding 19: Sociale netwerken.

Al ver voor 23 dingen heb ik mij aangemeld bij de Kennemerwaard Ning. Ik sta achter het voorstel van Biebfrog om dit over te laten gaan in een forum op intranet.
Je bereikt dan toch meer mensen intern. Of is dat niet de bedoeling van deze Ning? Een sociaal netwerk voor klanten lijkt mij zinnig. Een digitale leeskring?
Bij Hyves heb ik rondgekeken , maar geen account aangemaakt. Nu even niet.
Ik heb al geruime tijd een Facebookaccount, waarin wij zeldzame contacten onderhouden met een vriend uit Amerika en een vriendin in Israël. Dit zijn ook vrienden in het "echt".
Om veel gegevens over mijzelf op Facebook te zetten of er veel mee te doen, dat is niet zo mijn 'ding'.
Bij Ding 18 had ik al een Dizzieaccount aangemaakt en die ga ik zeker in een rustigere tijd uitdiepen.
En LinkedIn is  voor carrièremakers een goede optie, maar voor mij te laat. Misschien toch leuk om mij ,als babyboomer, aan te sluiten bij Sociabel.nl ?