dinsdag 12 april 2011

Diepding 30: Google books en E-books

Jeetje, wat een ding...
Ben maar aan het zoeken of ik een titel kan vinden die ik ook bij google-books terug kan vinden. Nee dus...
Gezocht naar "De donkere kamer van Damocles" van W.F.Hermans. Niets dan recenties of boeken over het boek of -Hermans. Niet de inhoud om te lezen.
Aan de zijkant staat wel een verwijzing naar bol.com en ook de mogelijkheid om in de bibliotheek te zoeken. Dat even aangeklikt en een locatie ingevuld. Zou onze bibliotheek hem hebben? Word ik verwezen naar jawel..
de Staats en Universitätsbibliothek Hamburg!!!!! Wat doe ik fout????
Nog maar een andere dan...
"De Camera Obscura" van Hildebrand. Ja, die vind ik wel en ik kan de inhoud ook lezen.
Ik begin er niet meer aan, want dit was vroeger verplichte kost en dat kan ik nu laten.
Al met al ben ik niet erg enthousiast over Google books. Misschien als alles hier ook goed van de grond komt en je grotere keuzes hebt, ook in het nederlands. Dan is het wellicht leuk om zonder het boek in handen rustig verder te lezen via een scherm, welke dat ook is.
Nou de Goo-reader.... Ik heb hem toch maar niet geïnstalleerd. Tijdens de hele 23-dingen heb ik genoeg op de pc gezet en het wordt tijd om de nietgebruikte dingen er weer af te halen.
IK ben ook niet iemand die graag van een e-reader zal lezen. Heb nog erg graag het papieren exemplaar in handen.Het ruikt lekker, een nieuw boek, en het leest rustig. Je krijgt niet van die vermoeide ogen.
De jongeren van nu en zeker die van de toekomst zullen vaker een e-reader in handen hebben. Het zal voor hen gewoon zijn van een pc, tablet of reader te lezen.

woensdag 6 april 2011

Diepding 29: Mobiel internet

Dit ding heb ik al eerder behandeld. Dus zoek het nog even op
Ik heb over het mobiel internet geblogd op 10 november 2010. In de tussentijd is er niets veranderd. Nog geen nieuwe telefoon....helaas

Diepding 28: Crowdsourcing en crowdfunding

Ja...Hallo! Hier had ik nog nooit van gehoord. Maar gaandeweg kom ik er achter dat we het eigenlijk over samenwerken hebben. Tenminste bij het crowdsourcen en dat stemt mij weer gelukkig.


Als je van een bepaald onderwerp veel weet kun je een nuttige bijdrage leveren. En ook nog belangeloos, omdat je het leuk vindt. Maar wat als je denkt dat je veel weet en een bijdrage levert die......oei?
Alle bijdragen moeten wel gestroomlijnd worden om er voor te zorgen dat het geen warboel wordt.
Dus samenwerken, klant en personeel, met een bepaald doel voor ogen, maar wel met mensen die het overzicht hebben. Samen aan een doel werken , maar ook verantwoordelijk zijn voor je deel.Fantastisch toch?
En dan crowdfunding... Je wilt iets, maar het geld ontbreekt of de middelen.
Dan dus de boer op en belangeloos geld vragen of hulp. Leuk en het schijnt ook te werken als je leest dat er boeken worden uitgegeven en in de boekhandel liggen.
En dan kun je ook nog eens bv per aandeel 1/2000ste deel van 10% van de nettoprijs ontvangen...woohhh. Ik ben geen rekenwonder, dus wat moet ik mij daar bij voorstellen?
Al met al vind ik het reuze leuke initiatieven en met het gebruik van de sociale media, twitter en verder internet kun je dit ook makkelijker bij een groot publiek onder de aandacht brengen.

zondag 3 april 2011

Diepding 27 Copyright

Omdat ik op het ogenblik met quilten bezig ben, heb ik foto's rond dit onderwerp gezocht. Zonder beperking waren er vele hits, met prachtige foto's. Daarna heb ik de foto's opgevraagd, die onder CC op het internet te vinden zijn. Wat een teleurstelling.
Vrijwel niets en lang niet van die prachtige.

Ik besef dat dit maar een voorbeeld is, maar toch wel teleurstellend, dat men foto's niet wil delen. Je zet de foto's op het internet om ze te delen!! Anders moet je ze binnen je beschermde omgeving houden.

En natuurlijk kun je deze foto's wel "pikken", maar dat moeten we niet toejuichen. Het gebeurt bij iedereen toch wel. Je kind maakt b.v een leuk werkstuk en plaatst er een prachtige foto bij. Gaat je kind dat dan eerst vragen aan de auteur? Wees eens eerlijk?

Verder ben ik nog bezig geweest met het onderscheid te zoeken tussen de gradaties van de privacy (de tekentjes) Denk dat mijn engels niet toereikend is om het verschil goed te begrijpen. Dit zoek ik later nog eens uit.
Foto's die ik plaats, mogen gebruikt worden, maar ik weet nog niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Punt 2 om uit te zoeken.

En toen ik de richtlijnen las m.b.t. de bronvermelding van teksten, bracht het mij terug naar de middelbare school. Je kreeg een onvoldoende als niet duidelijk werd voldaan aan de bronvermelding.

En nee.....deze foto is niet ongevraagd van het internet geplukt.


bronvermelding: Artquilt "Avondzon" van Marjolein Oosterling

Diepding 26, Privacy en veiligheid.


Wat een ontluisterend filmpje "Privacy matters". Je weet het vaak al, maar wilt het liever niet weten. Maar wat heb je te verbergen? Ik niets eigenlijk, maar wat wordt er gedaan met kennis over jou? Dat is vaak maar de vraag!

In het algemeen bedenk ik mij wel voordat ik mij ergens aanmeld via internet.
En dan lees ik de tip, waarin staat dat je vooral bij een aantal zaken stil moet staan!! Bij het aanmelden van sites waar je niet vaak gebruik van maakt, kun je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken. Want je komt om in de verschillende accounts. Weten wij 23-dingers daar inmiddels niet alles van???

Blijf bewust, Stel vragen, Kritisch blijven en zonodig actie ondernemen.......
Deze tips uit het filmpje zijn aan mij besteed.
En dan moet je je toch bedenken dat de info die er van jou op het net staat, vaak door jezelf erop is gezet. Dan zou ik zeggen.... wat wil je nu?

Ik heb mijn naam gegoogled en vond hem terug daar waar ik hem verwachtte:
Facebook( staat haast niets op), schoolbank (van heel in het begin!)Flickr, Linkedin, petitie bieb, Biebning, Twitter, Slideshare en bij 42 telefoonnummers,waar niet één het juiste was.

Conclusie:
Voordat ik mij op de 23-dingen stortte, was er via het internet weinig over mij te vinden. En dat wat er nu opstaat is genoeg.

ps: De foto heb ik via google gevonden, maar niet kunnen vinden van wie deze afkomstig is. Ondanks de copyright(diepding27) heb ik hem toch maar gebruikt.